Wat is een diëtiste?

Heel vaak krijg ik de vraag wat is een dietist? Om deze reden heb ik besloten hier een blog over te schrijven en jullie meer informatie te geven over de meest gestelde vragen “wat is een dietist”, Wat doet een diëtiste” en wat kost een diëtiste?

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding. Om een diëtiste te worden, volg je de vierjarige hbo- opleiding  “Voeding en Diëtetiek”.
Diëtist is een beschermde titel. Dit houdt in dat je jezelf alleen zo mag noemen, wanneer je de hbo-opleiding tot diëtist hebt afgerond.
Als diëtist kun je in verschillende organisaties werken. Naast de bekende eerstelijns Diëtistenpraktijk kun je ook in een ziekenhuis, verpleeghuis of sportorganisatie werken. Ook kun je bij een cateraar of bijvoorbeeld supermarkt werken, als diëtist. Je kunt zelfs de productontwikkeling in of je eigen praktijk starten net als ik, als online dietiste!

Wat doet een diëtiste?

Zoals in bovenstaande alinea, kun je lezen dat een diëtist in verschillende organisaties kan werken. Naast het werken in verschillende organisaties, kun je jezelf ook specialiseren. In een volgend blog, zal ik verder uitwijken over de verschillende scholingen, die je als diëtist moet/kunt volgen, om als kwaliteit geregistreerd diëtist aan het werk te mogen gaan en waarom het zinvol is om je aan te sluiten bij beroepsvereniging, zoals een NVD Dietist.

Als diëtist kun je jezelf specialiseren als o.a. kinderdiëtist, sportdiëtist of net als ik diëtist gespecialiseerd in eetstoornissen. Maar wat doet een diëtiste?

Als gespecialiseerd diëtist in eetstoornissen begeleid ik mensen met mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Tijdens een intakegesprek zullen persoonsgegevens, medische gegevens, klachten, beweging, vormen van compensatie en de voeding uitgevraagd worden.

Nadat deze gegevens bekend zijn, wordt er een plan opgesteld. Het plan bevat een doel. Dit doel is vaak, de reden van aanmelding. Vervolgens zullen er samen afspraken gemaakt worden, om het doel te behalen. Er kan een voedingsplan opgesteld worden, maar ook wordt er gekeken naar het afbouwen/ stoppen van compensatie gedragingen, werken aan het zelfbeeld.
Door middel van bijvoorbeeld een eetschema, kan er een houvast geboden worden. Echter zal er voor ieder een persoonlijk plan opgesteld worden, waarin rekening gehouden wordt met de (dieet)wensen, maar is wel het streven een gezonde relatie met voeding te krijgen.

Wat kost een diëtiste?

De veel gestelde vraag wat kost een diëtist, blijft altijd lastig antwoord op te geven. Ik vraag liever wat vind jij jouw gezondheid waard? Al begrijp ik wel dat het niet voor iedereen zo makkelijk is.

De kosten dietist worden (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Aan deze vergoeding zitten helaas wel wat haken en ogen. Sommige zorgverzekeraars stellen veel eisen, voordat ze dieetbehandelingen vergoeden. Daarnaast is er ook maar een vergoeding beschikbaar voor 3 uur. Helaas is dit veel te weinig om een goede “dieetbegeleiding” te bieden.

Als diëtist gespecialiseerd in eetstoornissen richt ik me niet alleen op het aanpassen van de voeding, maar ook op de gedragingen rondom voeding. Denk hierbij aan sociale- en bewegingsaspecten.
Deze trajecten zijn helaas niet mogelijk om in de door de zorgverzekeraar opgestelde 3 uur te behandelen. Om die reden heb ik er voor gekozen de behandelingen door middel van pakketten aan te bieden. Deze pakketten verschillen van prijzen en zijn zorgvuldig samengesteld, ze zijn zoveel mogelijk gericht op de behoefte van iemand met een eetstoornis, eetverstoorde gedachten en/of gedragingen.

Deze pakketten kunnen deels vergoed worden door de zorgverzekeraar, maar zullen voornamelijk zelf gefinancierd dienen te worden.

Hopelijk heb ik jullie zo wat meer kunnen informeren over de vragen: wat is een diëtiste, wat doet een diëtist en wat kost een diëtiste?

Hebben jullie nou meer vragen of onderwerpen, welke jullie graag van ons zouden willen terug zien in een blog, laat het ons dan gerust weten en laat een berichtje achter op onze socials of op de website.