In deze blog wil ik jullie graag iets meer vertellen over krachtsport. Krachtoefeningen zijn namelijk super belangrijk, om onze spieren in conditie te houden. Naar mate we ouder worden, neemt onze celdeling af, dus zo ook de celdeling van spieren.
Het advies om krachtoefeningen te doen geef ik bijna aan iedereen. Dit om zoveel mogelijk kracht te behouden, maar ook om het metabole systeem positief te beïnvloeden.
Nu denk jij misschien dit is voor mij echt niet weggelegd! Maar boodschappen tassen tillen is eigenlijk al een vorm van krachtoefeningen. Zo zijn er verschillende vormen en niveaus van krachtsporten en oefeningen.
Bij ouderen zie je vaak, waar ze eerst nog goed konden fietsen, wordt het na mate de leeftijd vordert heel lastig om nog op de fiets te kunnen klimmen. Daarbij komt soms nog een stukje onzekerheid, waardoor het niet meer mogelijk is. Maar ook spierverlies door spierafname wordt het bemoeilijkt. Daarom is het belangrijk om balans en krachtoefeningen te doen. Nu zie je misschien niet helemaal voor je dat iedereen in de sportschool in de gewichten hangt. Maar denk bijvoorbeeld eens aan Nederland in Beweging – MAX Vandaag, zij passen verschillende oefeningen toe op verschillende niveaus. Hierin zijn ook krachtoefeningen verwerkt.
Wat is krachtsport?
Krachtsport is een vorm van sport waarbij het doel is om (zo veel mogelijk) gewicht te verplaatsen. Dit kan worden onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals gewichtheffen, powerlifting en bodybuilding.
Daarbij zijn er nog een aantal sporten, waarin krachtonderdelen verwerkt worden, maar waarbij kracht niet alleen het doel is. Denk bijvoorbeeld aan fitness en crossfit.
Powerlifting

Powerlifting is een vorm van krachtsport die bestaat uit drie lifts: de squat, benchpress en deadlift (ook wel: kniebuigen, bankdrukken en kruisheffen genoemd). Het doel is om zo veel mogelijk gewicht te verplaatsen in elk van deze onderdelen.
Bij de deadlift wordt het gewicht van de grond opgetild, naar een staande positie met de halter in de handen, door de rug en benen te gebruiken.
Bij een (normale) squat houdt de lifter het gewicht op de achterkant van de schouders/bovenrug. Hiermee zorgt de lifter dat hij/zij in een zittende houding komt, vervolgens vanuit de zittende houding, is het de bedoeling het gewicht weer in een staande positie te drukken.
De Bench press is mogelijk een bekendere oefening. Waarbij er op een sportbankje gelegen wordt, met gestrekte armen wordt de halterstang tegen de borst gedrukt, waarbij deze weer uitgedrukt wordt in de positie met gestrekte armen.
Gewichtheffen

Gewichtheffen is een sport waarbij het doel is zoveel mogelijk gewicht boven het hoofd te krijgen. Dit bestaat uit twee onderdelen: Snatchen (trekken) en de Clean & jerk (stoten).
Bij een Snatch is het de bedoelding het gewicht in één beweging boven het hoofd getrokken wordt. Hierbij wordt de stang met een wijde greep vast gepakt.
Bij een clean & jerk pak wordt de stang smaller (in schouderbreedte) vast gehouden. Hierbij is het de bedoeling dat het gewicht eerst naar de schouders/borst positie gebracht wordt, dit wordt de clean genoemd. Vervolgens wordt dit vervolgt met een jerk en wordt het gewicht boven het hoofd uitgestoten (vanaf de eindpositie van de clean).
Bodybuilding

Bodybuilding is een andere vorm van krachtsport waarbij het doel is om een zo gespierd mogelijk lichaam te hebben, waarmee geshowd kan worden, bij eventueel wedstrijden. Dit is vaak de groep mensen, die voor de spiegel in een sportschool trainen. Bodybuilders trainen vaak met veel verschillende oefeningen en oefengewichten. Soms worden bovenstaande oefeningen van powerliften en gewichtheffen ook toegepast.
Waarom krachtsport?
Krachtsport is een geweldige manier om fit te blijven en je lichaam te versterken. Het kan echter ook gevaarlijk zijn als dit niet op de juiste manier gedaan wordt of te veel. Het is belangrijk om een goede warming-up te doen, de juiste technieken te gebruiken en geleidelijk aan te werken naar zwaardere gewichten.
Een persoonlijke trainer of groepslessen kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je veilig traint en je doelen behaalt.
In een later blog vertel ik jullie meer over het belang van voeding bij krachtsport. Bij vragen neem dan gerust contact op https://www.strydlust.nl/contact-contactgegevensstrydlust/.