Darmkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker. Samen met Borstkanker, huidkanker, longkanker en prostaatkanker behoort dikke darmkanker tot de vijf meest voorkomende vormen van kanker.
Het ontstaat wanneer er abnormale cellen groeien. De ziekte kan zich langzaam ontwikkelen en daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen met screeningsonderzoeken. Dikke darmkanker wordt voornamelijk gediagnosticeerd bij 55-plussers, maar komt ook op jongere leeftijd voor. In 2014 is gestart met invoering van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen iedere 2 jaar een oproep om ontlasting in te leveren.
Symptomen

Symptomen van darmkanker zijn onder andere bloed in de ontlasting, veranderingen in de stoelgang en buikpijn. Daarnaast hoeft het niet altijd te zijn dat je klachten ervaart, daarom is het zo belangrijk om screeningsonderzoeken te doen.
Bij het bevolkingsonderzoek, wordt er gekeken naar de ontlasting. Deze wordt gecontroleerd op bloedsporen. Bij een positieve uitslag word je opgeroepen voor een colonoscopie. Bij een colonoscopie gaat een flexibele slang met camera, de darm van binnen bekijken en zoeken naar eventuele afwijkingen.
Als darmkanker wordt gediagnosticeerd, zal er een behandelplan opgesteld worden. Dit hangt af van de grote en locatie van de tumor. Ook of er eventuele uitzaaiingen zijn. De meest voorkomende behandelingen zijn chirurgie, chemotherapie en bestralingen.
Oorzaken van dikke darmkanker
Oorzaken welke bijdragen aan het ontstaan van dikkerdarmkanker, zijn darmpoliepen, erfelijke aanleg, chronische ontstekingen van de dikke darm, en leef- en eetgewoonten.
Darmpoliepen zijn meestal goedaardig, maar kunnen op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Bij constatering worden deze vaak uit voorzorg verwijderd.
Erfelijke aanleg is bij 5% van de patiƫnten de oorzaak van dikke darmkanker, zoals het lynchsyndroom, en familiaire adenomateuze poliepose. 40-80% van de erfelijk belaste mensen, heeft ook daadwerkelijk kans op dikke darmkanker.
Chronische ontstekingen van de dikke darm, zorgen voor beschadigingen aan de darm. Waardoor cellen zich niet altijd ānormaalā meer kunnen delen, door de beschadiging. Mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (beide een darmziekte) hebben een licht verhoogde kans op dikkedarmkanker.
De leef- en eetgewoonte zijn de enige oorzaak welke wij enigszins zelf in de hand hebben. Overgewicht/obesitas, maar met name het hebben van buikvet (rondom de organen) is een duidelijke risicofactor. Daarnaast hebben roken, het drinken van alcohol, het eten van teveel rood- en bewerkt vlees (rund, varken, lam en geitenvlees) een duidelijke invloed op het ontstaan van (dikke)darmkanker. Ook een gebrek aan lichaamsbeweging speelt mee bij het hebben van een ongezonde leefstijl.
Tips preventie darmkanker

- Het handhaven van een gezond voedingspatroon
- Eet niet meer dan 1 keer per week roodvlees
- Probeer bewerkt vlees te vermijden
- Beperk het gebruik van alcohol
- Eet voldoende vezels (volkoren producten, fruit en groentes)
- Zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging minimaal 5 dagen in de week 30 minuten matig intensief bewegen.
- Stop met roken
- Doe mee met de bevolkingsonderzoeken, om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Bevolkingsonderzoek darmkanker | KWF Kankerbestrijding
Behandeling bij dikke darmkanker
Er zijn verschillende behandelingen bij het bestrijden van dikkerdarmkanker, zoals bovengenoemd hangt dit af voor de locatie van tumor, grote en of er uitzaaiingen zijn. Daarnaast is per behandeling en per persoon een specifiek voedingsadvies van toepassing.
Bij vragen over voeding bij dikke darmkanker neem dan gerust contact op. https://www.strydlust.nl/contact-contactgegevensstrydlust/