Een gezonde leefstijl

Een gezond leefpatroon is belangrijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond! Het draagt bij aan het verminderen om het risico te lopen dat je ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker krijgt. Bovendien kan het ook bijdragen aan een betere mentale gezondheid en de fysieke gezondheid. In dit artikel bespreken we enkele tips voor een gezonde leefstijl.

Voeding

Een van de belangrijkste aspecten van een gezonde leefstijl is een gezonde voeding. Dit betekent dat het belangrijk is om voldoende groenten en fruit te eten, volkoren granen, eiwitten en gezonde vetten. Vermijd eten, zoals fastfood en ongezonde snacks. Eet ook niet te veel suiker(rijke producten) of zout.

Gezonde voeding

In een andere blog gaan we nog dieper in op de eiwitten, vetten en koolhydraten, hoe deze voor een evenwichtig voedingspatroon kunnen zorgen.

Een wat beter bekend punt als het vermijden van fastfood en ongezonde snacks, lijkt enigszins een duidelijk punt. Wel wil ik meegeven, dat het totaal vermijden niet per direct noodzakelijk is.

Een mooi handvat vind ik hierin de 80-20 regel. Probeer 80% van het voedingspatroon gezond te laten zijn. De 20% kan dan ingevuld worden met producten, welke niet aanbevolen worden. Denk bijvoorbeeld aan, dagelijks een kleine snack en één keer in de week een fastfood product.

Beweging

Beweging is ook belangrijk voor een gezonde leefstijl. Probeer dagelijks, maar minimaal 5 dagen in de week, minstens 30 minuten matig intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Wanneer je bekend bent met overgewicht of een kind bent <18, wordt er aanbevolen 1 uur per dag te doen.

Daarnaast is het ook belangrijk om krachttraining te doen of balans oefeningen, om spieren en botten sterk te houden. De aanbeveling hiervoor is 2-3 keer per week (dit hangt af van de leeftijd).

Beweegrichtlijnen
(Foto: Kenniscentrum sport)

Roken en alcohol

Roken en overmatig alcoholgebruik zijn slecht voor de gezondheid. Probeer daarom te stoppen met roken en beperk uw alcoholgebruik.
Om de gezondheid risico’s te beperken wordt alcohol ook niet aanbevolen. Drink je toch graag een drankje, beperk dit dan tot tien standaardglazen per week. Probeer de glazen te verspreiden over meerdere dagen en nuttig deze niet in één à twee dagen.

Slaap

Een goed slaappatroon is essentieel voor een gezonde leefstijl. Probeer iedere nacht minstens 7 uur te slapen. Creëer een goede slaap structuur, dit kan helpen bij het inslapen.
Denk hierbij aan het uitschakelen van uw telefoon en televisie een uur voordat je gaat slapen. Sporten vlak voor het slapen kan ook zorgen, dat je minder goed in slaapt. Het gebruik van alcohol zorgt misschien wel voor het lekker inslapen, echter is de kwaliteit van het slapen minder.

Overige aspecten voor een gezond leefpatroon

Een andere belangrijke factor voor een gezonde leefstijl is stressmanagement. Probeer stress te verminderen door regelmatig te ontspannen, zoals mediteren, yoga, lezen of een warm bad nemen. Stress is niet altijd iets om onder controle te houden. Zorg dat je eventueel over vervelende situaties kunt praten. Daarnaast zal er nog een blog geschreven over het reguleren van stress.

Tenslotte, kan het belangrijk zijn om regelmatig controles te hebben bij jouw (huis)arts. Dit kan helpen bij het (vroegtijdig) opsporen van problemen en het nemen van actie om deze op te lossen. Denkt aan de reguliere checks, welke aangeboden worden, zoals: het uitstrijkje, borstonderzoek, darmonderzoek en de algemene check-ups, waarvoor je opgeroepen kunt worden.
Vraag hierover eventueel advies bij jouw huisarts of kijk een op de website Thuisarts.nl.

Gezond leefpatroon

Samenvatting voor een gezond leefpatroon

Een gezond leefpatroon omvat gezonde voeding, regelmatige beweging, niet roken en het beperken van alcohol, een goede slaap, stressmanagement en het hebben van de algemene aanbevolen controles bij een arts. Door deze richtlijnen te volgen, zorg je voor een gezond leefpatroon en het hebben van een lang en gezond leven.